Dan Libby خیلی خوششانس بود که تا قبل از سال ۲۰۰۰ تونست نسخهی اولیهی RSS رو منتشر کنه؛ وگرنه احتمالا رقابت سنگینی رو برای انتخاب معجزهی هزارهی سوم شاهد بودیم :دی. البته موضوع اصلی اینه که RSS که من اون رو معجزه میدونم، اونطور که باید توی دنیا محبوب و فراگیر نشد. هدف من از این نوشته دقیقا همینه که بگم RSS از چیزی که ما فکر میکنیم مهمتر و پرکاربردتره.
RSS چیه؟
– اگه میدونید RSS چیه بند بعدی رو اسکیپ کنید وگرنه که هیچی.
RSS سرواژهی Rich Site Summary بود. سرویسی که Netscape از سال ۱۹۹۹ شروع به توسعهی اون کرد. قضیه از این قراره که فرض کنیم شما چندتا وبلاگ یا وبسایت (یا حتی شبکهی اجتماعی) رو به صورت منظم دنبال میکنید. طبیعیه که مطالب اونها به صورت منظم بروزرسانی نمیشه و اگه شما بخواید دائم اونها رو چک کنید که آیا مطلب جدیدی گذاشتن یا نه، کار وقتگیری میشه. پس شما لیست اونها رو به یه فیدخوان میدید، تا هروقت مطلب جدیدی گذاشتن، هم ازش مطلع بشید، هم اینکه توی خود همون فیدخوان بتونید بخونیدش.
چجوری از RSS استفاده کنیم؟
برای استفاده از RSS، نیاز به فیدخوان داریم. در واقع فیدخوان RSS سایت رو برای ما ترجمه میکنه. فیدخوانها روی پلتفرمهای مختلف توسعه پیدا کردن. میتونین بسته به نیازتون از نسخههای وب، اندروید، iOS و … اونا استفاده کنید. آموزش نحوهی کار با فیدخوانها و پیداکردن فید سایتها و وبلاگها مفصله و فعلا هدف من نیست. توی اینترنت میتونید پیداشون کنید. مثلا اینجا. در مجموع کار سختی نیست و اگر واقعا اهل وبگردی و مطالعهی اینترنتیاید، ارزششو داره و خیلی میتونه کمکتون کنه. اگرم نیستید شاید تو ادامهی مطلب کاربردهای مفیدش برای خودتون رو کشف کنید! فیدخوانهای معروف، فیدلی و اینوریدر هستن. من خودم فقط تجربهی استفاده از اینوریدر رو داشتم و کاملا راضیام.
چرا باید از RSS استفاده کنیم؟
درسته که احتمالا فلسفهی اصلی RSS اطلاع راحت از بروزرسانی سایتها بود؛ اما من میخوام چندتا فایدهی مفید دیگهی RSS رو بگم.
یه نکته: از اینجا به بعد هرجا دربارهی وبلاگ صحبت میکنم، منظورم وبسایت هم هست!
۱
جاننداختن پستها
خیلی وقتا توی لیست پستهای وبلاگها، باید بگردیم ببینیم تا کدوم مطلب رو خوندیم. ممکنه این وسط بعضی پستها رو جا بندازیم. اما توی اینوریدر، هر پستی که میخونیم علامت میخوره. پس با خیال راحت میتونیم انتخاب کنیم که فقط پستهایی که نخوندیم رو بهمون نشون بده. از طرفی میتونیم به پستها برچسب بزنیم یا اونها رو مارک کنیم. تا بعدا اگه به محتواشون نیاز داشتیم راحت پیدا شن. اینوریدر حتی این اجازه رو هم به ما میده که یه مطلب رو دانلود کنیم تا زمانی که به اینترنت دسترسی نداشتیم هم بتونیم اون رو بخونیم.
۲
تمرکز بیشتر موقع مطالعه
وظیفه فیدخوان اینه که صرفا محتوای پست رو به ما نشون بده. پس طبیعیه که بقیهی جزئیات مثل قالب سایت، هِدِر و فوتر سایت، ستونهای کناری و … رو حذف میکنه. همین موضوع باعث میشه تمرکز روی متن بیشتر بشه و خوندنش آسونتر. بهعلاوه میتونید اندازه و نوع فونت رو هم خودتون مشخص کنید.
۳
ضدتبلیغ
یکی از دغدغههای همیشگی خود من، فرار از تبلیغات اینترنتیه. به همون دلیل مورد ۲، اینوریدر به شما تبلیغات سایتها رو هم نشون نمیده. پس خیالتون از این موضوع هم راحت میشه.
۴
مصرف کمتر دیتا، سرعت بیشتر لود
باز هم به همون دلیل مورد ۲، موقع خوندن مطالب، حجم کمتری دیتای اینترنت مصرف میشه. بهعلاوه اینکه با سرعت کم اینترنت هم خوندن مطلب از طریق اینوریدر راحتتره.
۵
اپلیکیشن کمتر
خیلی از سایتها، برای دسترسی راحتتر به مطالبشون، اپلیکیشن موبایل هم منتشر میکنن. در حالی که اینوریدر میتونه کار تمام اونها رو انجام بده. پس اینجوری بعضی از اپلیکیشنهای موبایلتون رو میتونید پاک کنید.
۶
دور زدن فیـ ـلترینگ!
این بخش، بخش موردعلاقهی منه :دی. خلاصهی کلام اینه که محتوای متنی تمام سایتهای فیـ ـلترشده رو بدون دردسر میتونید با اینوریدر ببینید. فیلمها و عکسها هم در شرایط خاصی، با اینوریدر و بدون فیـ ـلترشکن در دسترسن. این ترفند میتونه واسه خوندن توییتای توییتر هم استفاده باشه؛ البته برای توییتر باید پول بدید!
۷
دستهبندی و دسترسی عالی
توی اینوریدر میشه خود وبلاگها و وبسایتها رو هم دستهبندی کرد. مثلا وقتی میخواید خبرهای ورزشی رو بخونید، انتخاب میکنید که در لحظه فقط وبسایتهای ورزشی رو بهتون نشون بده و بقیهی پستها رو موقتا پنهان کنه. کاربرد دیگه اینه که شما ممکنه فقط به مطالب بخش خاصی از سایت علاقه داشته باشید.
مثلا در سایت زومیت، من فقط مطالب مربوط به «کسب و کار» رو دنبال میکنم و علاقهای به مطالب «خودرو» ندارم. میتونم فقط فید «کسب و کار» رو وارد اینوریدر کنم تا دسترسی من به مطالب راحتتر بشه.
یا مثلا من طرفدار دورتموندم. میتونم برم توی سایت طرفداری و فقط فید مربوط به دورتموند رو وارد اینوریدر کنم. اینطوری میتونم خیلی راحت فقط اخبار مربوط به تیمم رو بخونم.
۸
دسترسی به پستهای پاکشده
این اتفاق فقط یک بار برای من افتاد. نمیدونم اتفاقی بود یا کلا این جوریه. اونم این بود که پستی که توی یکی از وبلاگها منتشر شده بود و چند دقیقه بعد هم پاک شده بود، هنوز برای من توی اینوریدر محتوای کامل اون بود. این میتونه هم خبر خوبی باشه و هم بد! بستگی به شرایط داره دیگه…
RSS چه ضعفهایی داره؟
در کنار همهی اون فایدهها، RSS ضعفهایی هم داره.
۱
کامنت
باز هم نیازه که تکرار کنم اینوریدر فقط محتوا رو نشون میده؛ پس دیگه کادری برای کامنت گذاشتن ندارید. اگر عادت دارید توی وبلاگها و وبسایتها کامنت بذارید یا کامنت بخونید، باید خود سایت رو باز کنید (خود اینوریدر لینک مطلب رو بهتون میده). البته خود اینوریدر یه سیستم کامنت و لایک داخلی هم داره که خیلی بدرد نمیخوره و بدیهیه که فقط کسایی که مثل شما با اینوریدر مطلب رو میخونن، به اون دسترسی دارن.
۲
ناقص بودن RSSها
معمولا قبلا RSS سایتها تعریف شدهن و کار با اونها راحته. اما یکی از مشکلاتی که بعضی مواقع پیش میاد، اینه که RSS کلِ یه سایت، یا بخشی از اون از قبل آماده نشده. اینجور مواقع میشه از سایتهای مثل Feed43 کمک گرفت. بعضی مواقع هم تنظیمات RSS سایت دچار مشکل میشه و مثلا تمام مطلب رو نشون نمیده. اینجور مواقع هم باید مثل مورد قبل، لینک اصلی مطلب رو توی مرورگر باز کرد.
۳
محتوای بازنشر شده
بعضی مواقع نویسندهها تصمیم میگیرن پستهای قبلیشون رو ویرایش کنن و دوباره منتشر کنن. تجربهی من این بوده که در این مواقع اگر پست رو قبلا توی فیدخوان خونده باشید، مجددا اون رو به عنوان پست جدید به شما نشون نمیده.
پایانبندی
حرف اصلی همین بود که RSS کاربردای زیادی داره و حیفه که انقدر کم ازش استفاده میشه. کمکی که اینوریدر به من توی دانلود موزیک کرد هم عالی بود. مثلا در عرض یه دقیقه میتونم لیست ۶۰ تا آهنگ جدیدی که منتشر شده رو مرور کنم و خیلی راحت با کلیک روی لینکش، اونا رو دانلود کنم. از طرفی خیالم از بابت اینکه آهنگی رو از دست ندم راحته. چون میدونم آهنگهایی که قبلا مرورشون کردم رو بهم نشون نمیده و راحت میتونم فقط بین آهنگهای جدید بگردم.
لینک RSS وبلاگ من اینه: RSS. بعدا که شکل بهتری به وبلاگ دادم، لینک چندتا وبلاگ خوب رو توی ستون کناری مینویسم. اگر یادم نره لینک RSSهای اونها رو هم به این پست اضافه میکنم.
شما هم اگه تجربهای دربارهی استفاده از فیدخوانها دارید بگید. خوشحال میشم :).
احمدینژاد، معجزهٔ هزارهٔ سوم نام کتابی است نوشتهٔ فاطمه رجبی که در ستایش از ششمین رئیس جمهور ایران، محمود احمدینژاد، نگاشته شدهاست.