پرش به محتوا

TED؛ خبرگان عامه‌پسند

()

TED چیه؟

به نظرم بهترین توصیف درباره‌ی تد، شعارش و کلماتین که ساختنش. تد سرواژه این کلمه‌ها است: Technology (فناوری)، Entertainment (سرگرمی) و Design (طراحی) و شعار تد هم اینه: “ایده‌ها ارزش گسترش دارند“.

خود تد شاخه‌ها و قسمت‌های زیادی داره اما قسمتی که بیشتر بهش توجه میشه TED Talkـه. منم هر جا از تد اسم می‌برم، منظورم این قسمت از تده. TED Talk یه رویداده که یه سری آدم جمع میشن تا صحبت‌های یه سری آدم دیگه رو بشنون. تقریبا همون سخنرانی یا ارائه‌ی ما ایرانی‌ها است؛ ولی اگر شما هم مثل من با شنیدن کلمه‌ی «سخنرانی» حس خوبی بهتون دست نمیده، به نظرم چندتا از TED Talkها رو ببینید تا خودتون متوجه تفاوت ذهنیتتون با واقعیت تد بشید. به علاوه اینکه اساسا خیلی از TED Talkها از فرم سخنرانی هم خارج میشن. مثلا تعدادی از اون‌ها اجرای موسیقی یا استندآپ‌کمدین.

چرا باید/نباید تد ببینیم؟

تد نمایشگاه فرهیختگانه. البته شاید همه‌ی اونایی که تو تد سخنرانی میکنن آدمای خیلی بزرگ و خاصی نباشن، ولی معمولا تجربیات، دغدغه‌ها، ایده‌ها و اطلاعات ارزشمند و خوبی دارن که توی تد سعی میکنن اون رو به اشتراک بذارن. تد بیشتر یه ویترینه که موضوعات موردعلاقه‌ی خودتون رو توش پیدا کنید. اکثرا خود سخنران‌ها، کتاب‌ها یا مقاله‌هایی درباره‌ی موضوعی که درباره‌ش صحبت می‌کنن دارن. شاید زمان ۲۰ تا ۳۰ دقیقه‌ای برای طرح و شرح خیلی از موضوعات کافی نباشه، ولی می‌تونه ما رو نسبت به اون موضوعات علاقه‌مند و پیگیر کنه.

درباره‌ی تد نظرات و جبهه‌گیری‌های مختلفی وجود داره. بعضی‌ها به خاطر تنوع موضوعات، اون رو جرقه‌ی خوبی برای علاقه‌مند یا دغدغه‌مند شدن نسبت به موضوعاتی می‌دونن که تا حالا کمتر بهشون توجه کردیم. از طرفی خیلی‌ها به آموزنده و الهام‌بخش بودن بعضی از سخنرانی‌ها توجه ویژه‌ای میکنن. از سرگرم‌کنندگی اون‌ها هم نمیشه به راحتی گذشت، شاید خیلی از وقت‌های خالی ما رو بتونن به بهترین نحو ممکن پر کنن. هرچند که معمولا سعی میشه سخنرانی‌های تد عامه‌پسند و برای مخاطب عام قابل درک باشن، ولی بازم جای خوبی برای پیدا کردن جارگون‌ها است. تد می‌تونه ابزار خوبی واسه یادگیری انگلیسی باشه. از خود سخنران‌های تد هم غافل نشیم. اون‌ها معمولا الگوهای خوبی واسه مان. هم توی تخصص خودشون و هم توی مهارت ارائه و فن بیان. از خیلی‌هاشون می‌تونید چیزهای مختلف یاد بگیرید.

از طرف دیگه بعضیا عقیده دارن که تد، دانشمندها و فرهیخته‌ها رو در حد شومن‌ها تنزل میده. مثلا نسیم طالب (نویسنده‌ی کتاب محبوب قوی سیاه) میگه:

monstrosity that turns scientists and thinkers into low-level entertainers, like circus performers.

افراد دیگه‌ای هم هستن که از نظر اون‌ها بعضی از ایده‌های مطرح‌شده توی تد غیرعملی، غیرعلمی یا سطحین.

TED چه کمکی به ما می‌کنه؟

کریستیانا والاس توی این ویدئو توضیح میده که واسه دوست‌یابی، کار جالبی کرده. اون افراد رو توی سایت دوست‌یابی OkCupid پیدا می‌کرده و بعد از یه بررسی کلی، به جای اینکه با اون‌ها برای شام قرار بذاره، فقط یک ساعت برای نوشیدنی قرار میذاشته و بعد از اون اگه از طرف خوشش میومده قرار رو برای شام هماهنگ می‌کرده.

«زوج‌یابی صفر» شامل یک نوشیدنی و یک ساعت زمان است. با هدف پاسخ به یک سوال: آیا می‌خواهم با این شخص شام بخورم؟ نه اینکه «این همان است؟» در واقع «آیا مایلم سه ساعت را سر یک میز با این شخص صرف کنم؟» […] نکته‌اش آن یک‌ساعت است. اگر عالی بود، قرار اول را ترتیب می‌دادیم. اگر خوب نبود، به چشم سرگرمی به آن نگاه می‌کردی و ماجراهای تازه‌ای برای رویداد دوست‌یابی بعدی خود دارید.

حالا چرا این قضیه رو تعریف کردم؟ به نظرم خود TED هم به همین موضوع شباهت داره. هرچند بعیده حرف‌های اصلی توی تد ناقص بمونه اما در کل اون‌ها بیشتر شبیه قرارهای یک ساعته‌ن. در واقع اون‌ها هدف نیستن؛ صرفا مرحله‌ی اول شناخت و احتمالا علاقه‌مندی مان که بعد از اون می‌تونه با خوندن کتاب، دیدن فیلم، خوندن مقاله یا هر چیز دیگه‌ای تکمیل بشه. این به خود ما بستگی داره که بخوایم این قرار یک‌ساعته رو تا شام یا حتی ازدواج ادامه بدیم یا نه :دی.

کیا توی TED سخنرانی می‌کنن؟

جواب به این سوال کار خیلی راحتی نیست چون در واقع خیلی از اون‌ها رو نمی‌شناسید. موضوع مهمی که درباره‌ی TED هست اینه که شاید خیلی مواقع سخنران مهم نباشه و بیشتر حرف یا ایده‌ای که داره بیان میشه اهمیت داشته باشه. اما باز هم دلیل نمیشه که آدم‌های شناخته‌شده و حتی سلبریتی‌ها رو توی تد نبینید. تا الان کسایی مثل بیل کلینتون، بیل گیتس (چندین بار)، جیمز کمرون، استیون‌ هاوکینگ، جف بزوس (آمازون)، ایلان ماسک (تسلا)، ادوارد اسنودن، سرگی برین و لری پیج (گوگل)، آدام درایور، شاهرخ خان و جان لجند روی سِنِ تد رفتن. البته متاسفانه هیچ‌کدومشون نتونستن بهترین Talkهای تد رو ارائه بدن. اگه می‌خواید بهترین تاک‌ها رو ببینید، توی این پلی‌لیست می‌تونید ۲۵ تا سخنرانی پربیننده‌ی تد رو پیدا کنید که خوشبختانه همشون هم زیرنویس فارسی دارن. پربازدیدترین ویدئوی تد، مربوط به Sir Ken Robinsonــه که بیشتر از ۵۲ میلیون بار بازدید داشته.

تد فارسی و تد در ایران

خبر خوب درباره‌ی تد اینه که خیلی از ویدئوهای اون زیرنویس فارسی دارن و دائما هم به اون‌ها اضافه میشه. معمولا هم سخنرانی‌ها بین ۵ تا ۲۰ دقیقه‌ن که بعیده توی این تایم خسته بشید. پربازدیدترین ویدئوهای فارسی تد رو می‌تونید از اینجا ببیند.

از طرف دیگه رویداد TEDx هم توی ایران برگزار میشه. این رویدادها تقریبا به صورت مستقلن و فقط یه سری شرایط و قوانین جزئی که TED تعیین میکنه رو باید رعایت کنن. اینجا می‌تونید رویدادهای TEDx که توی ایران اجرا میشن رو ببینید. یه سری رویداد دیگه‌م هستن که کاملا مستقل و با اسم‌های دیگه شکل گرفتن اما همون سبک و روش TED رو دنبال می‌کنن. از بین معروف‌ترین اون‌ها میشه کنفرانس سار رو نام برد که هر سال ۴ مرتبه برگزار میشه.

جادی میرمیرانی در کنفرانس سار: انسان ها در کجای جهان ماشین های هوشمند خواهند ایستاد؟

چجوری تد ببینیم؟

ویدئوهای تد رو می‌تونید آنلاین توی سایت TED، کانال یوتیوب TED یا اپلیکیشن اندروید و iOS اون ببینید. اگر هم می‌خواید اون‌ها رو دانلود کنید تا بعدا به صورت آفلاین ببینید، کافیه توی صفحه‌ی مربوط به ویدئوی دلخواهتون، روی share و بعد download کلیک کنید. حواستون باشه که اگر میخواید زیرنویس فارسی هم داشته باشه، از قسمت subtitle اون رو انتخاب کنید.

مهدی حسن‌زاده کمک کرد خوراک RSS تد فارسی رو هم بسازیم. توی این لینک می‌تونید اون رو ببینید. قبلا توی این مطلب درباره‌ی RSS توضیح دادم.


در کل همه‌ی این حرف‌ها حواشی تد محسوب می‌شدن. با هر سلیقه و علاقه‌مندی‌ای که باشید، احتمال خیلی زیاد توی تد می‌تونید موضوعات موردعلاقه‌ی خودتون رو پیدا کنید. پس بهتره توی مرورگرتون TED.com رو تایپ کنید و وارد دریای TED بشید. من هم به مرور بعضی‌ از اون‌ها رو اینجا به اشتراک می‌ذارم که می‌تونیم با هم دیگه به تماشاشون بشینیم :).


داستان عامه‌پسند یا پالپ فیکشن (به انگلیسی: Pulp Fiction)؛ فیلمی آمریکایی، محصول سال ۱۹۹۴، به کارگردانی کوئنتین تارانتینو و در گونهٔ سینمای جنایی است.

چقدر براتون مفید بود؟

امتیاز میانگین / ۵. تعداد امتیازها:

تا حالا کسی امتیاز نداده، اولین نفر باشید.

برچسب‌ها:

2 دیدگاه دربارهٔ «TED؛ خبرگان عامه‌پسند»

  1. بازتاب: اطلاعات عمومی؛ کجا دنبالش بگردم؟ - مهدی جلالی

  2. بازتاب: تدبینی ۳؛ آکراسیا - مهدی جلالی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *